Měření konkurenceschopnosti a inovativnosti ekonomik - Šperl, Adam (2010)
Práce se zabývá měřením konkurenceschopnosti a inovativnosti na úrovni ekonomik. Použito je pět vybraných významných studií zabývající se tímto měřením. Práce je rozdělena do tří částí. Nejprve je rozebrán přístup a koncept obou veličin, další část analyzuje metodiku a vybrané indikátory používané při měření, poslední část analyzuje možnosti posunu ČR v žebříčcích konkurenceschopnosti a inovativnosti. Analýza ukazuje silné a slabé stránky ČR a také to, co bychom měli zlepšit, abychom se výrazněji posunuli v žebříčcích.