Daňová reforma na Slovensku - Kozejová, Petra (2010)
Cílem bakalářské práce je popsat průběh a zhodnotit daňovou reformu na Slovensku, jež proběhla v letech 2004 -- 2006. Slovensko se chtělo transformací daňového systému přiblížit optimálnímu daňovému systému, který tvoří prvky efektivnosti, spravedlnosti, určitosti, administrativní jednoduchosti a fiskálního výnosu. Hlavními body daňové reformy tak bylo zavedení rovné daně, zjednodušení daňové legislativy, odstranění velkého množství výjimek a osvobození pro stanovení základu daně a přenesení daňového zatížení z přímých daní na daně nepřímé. V závěru práce hodnotím celkové efekty daňové reformy se zaměřením především na státní rozpočet a hospodářskou politiku Slovenska a zkoumám, zda opravdu splnila předsevzetí, a Slovensku tak umožnila další krok k efektivnějšímu daňovému systému a celkovému rozvoji hospodářství.