Eventy jako cesta k rozvíjení ekonomického a sociokulturního potenciálu kulturního dědictví České republiky - Fidrmucová, Naďa (2010)
Rostoucí počet eventů, jako mimořádné události s rituálním až ceremoniálním charakterem uspokojující specifické lidské potřeby, a jejich kulturní, sociální a politická role nabývá čím dál více na významu. Především ve Velké Británii, USA a Austrálii došlo k formování nového pohledu na zkoumání fenoménu, který je znám již od počátku lidské společnosti, přesto s moderním pohledem na kulturu jako na ekonomický a sociokulturní kapitál, nabývá zcela nového významu. Se zajímavými informacemi z oblasti plánování a výzkumu dopadů eventů se ve své práci snažím dojít k závěrům, že eventy nepřináší pro společnost a jeho kulturní dědictví pouze nové příležitosti v podobě image, podoby, prezentace, ale mohou také pomoci k ekonomickému a sociokulturnímu růstu daného kulturně -- historického místa, instituce, či regionu. Ve své bakalářské práci se zaměřuji na příklady a druhy eventů, které mohou být přínosné pro kulturní dědictví České republiky a na možnosti měření jak hmotných, tak nehmotných dopadů, které eventy mohou přinést. Věřím, že tato práce může být zdrojem nových poznatků kulturních institucí a turistických destinací, které by měli vhodnou politikou tvorbu eventů a jejich souvislost s ekonomickým a sociokulturním potenciálem lokální a regionální kultury povzbuzovat a vytvářet tak jeden z možných prvků kreativních průmyslů vedoucí k ekonomickému rozvoji České republiky.