Specifika industriálních památek v ČR a možnosti jejich využití - Frolíková, Vanda (2010)
Bakalářská práce je věnována nevyužívaným průmyslovým areálům a možnostem jejich adaptace na novou funkci. První část práce je zaměřena na hodnotu a potenciál průmyslového dědictví. Jsou srovnávány negativní dopady nevyužitých opuštěných areálů na město s pozitivním přínosem jejich opětovného využití. Ve druhé části práce je zvažována možnost využití technických památek pro účely kulturních organizací. Text uvádí několik zahraničních příkladů tohoto typu konverzí. Na základě vzájemné komparace několika pražských průmyslových památek využívaných kulturními organizacemi byly vyhodnoceny klady a zápory jejich soužití.