Axiologické aspekty v díle Karla Engliše a Friedricha von Wiesera - Špeciánová, Jitka (2010)
Ekonomické učení Karla Engliše vychází z teorií představitelů rakouské školy, resp. jejích zakladatelů. Teorii hodnoty, fundamentální element ekonomického myšlení, taktéž od nich přejímá a včleňuje ji do své originální koncepce polylogiky vystavěné na třech způsobech myšlení. Z její důsledné implantace do teleologického myšlenkového řádu, který je dle Engliše jediný vhodný pro ekonomickou vědu, se vyjevuje noetická neujasněnost pojmů, které se dopouštějí nejstarší rakouští myslitelé a která je Englišem kritizována. Friedrich von Wieser, vedle Böhm-Bawerka zakladatel rakouského ekonomického učení, předkládá svoji teorii hodnoty, jež je v práci dána v komparaci s Englišovou. Absence důkladné formalizace a psychologizace zákonů lidského jednání ve Wieserově díle je pro Engliše stejně nepřípustná, jako Englišovo zatracování povahy nákladů jakožto obětovaného užitku pro Wiesera. Autorčinou snahou je také prokázání nelogičnosti argumentů pro Englišův negativní postoj k oportunitním nákladům.