Praxeologie Tadeusze Kotarbińského a její přínos ekonomické teorii - Vosyková, Martina (2010)
Práce se zaměřuje na charakteristiku přístupu polského vědce Tadeusze Kotarbińského k praxeologickému myšlení, která vychází zejména ze studia Kotarbińského díla 'Traktat o dobrej robocie', v němž formuloval základy praxeologie jako nové vědecké disciplíny. Práce se rovněž snaží posoudit význam praxeologie Tadeusze Kotarbińského pro ekonomickou teorii. Využívá k tomu mj. srovnání Kotarbińského přístupu k praxeologii s přístupem rakouské ekonomické školy, která termín praxeologie rozšířila v ekonomické oblasti. Z toho důvodu, že Kotarbiński se svou prací nesnaží ekonomii přímo přispět, nemůžeme apriori očekávat, že tento přínos bude významný. Zajímavou oblastí pro toto zkoumání může být však oblast racionality jednání a také oblast plánování, které se Kotarbiński dosti podrobně věnuje ve své stati 'Ogólne pojęcie planu'.