Komparace vybraných aspektů thatcherismu a "New Labour" ve Velké Británii (1979-2007) - Bjačková, Lucie (2010)
V této bakalářské práci komparuji vybrané aspekty politiky konzervativní premiérky Margaret Thatcherové (1979-1990) a labouristického premiéra Tonyho Blaira (1997-2007). Thatcherismus i New Labour jsou dva důležité fenomény ve vývoji Velké Británie ve druhé polovině 20. a na počátku 21. století. Předmětem srovnání je analýza fungování sociálního státu (Welfare State) a vztah k Evropské unii. V jednotlivých částech práce analyzuji stěžejní body hlavních politik obou premiérů v konkrétních oblastech Welfare State, v oblasti evropské integrace se práce zabývá záležitostmi, kterými se ve svém funkčním období premiéři zabývali nejvíce, a srovnává celkový postoj a vztah premiérů k Evropské unii. Podstatou práce je analyzovat mnohé podobnosti i četné rozdíly politik obou premiérů.