Komparace vybraných aspektů thatcherismu a "New Labour" ve Velké Británii (1979-2007) - Bjačková, Lucie; Kovář, Martin, 1965-; Tumis, Stanislav, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
V této bakalářské práci komparuji vybrané aspekty politiky konzervativní premiérky Margaret Thatcherové (1979-1990) a labouristického premiéra Tonyho Blaira (1997-2007). Thatcherismus i New Labour jsou dva důležité fenomény ve vývoji Velké Británie ve druhé polovině 20. a na počátku 21. století. Předmětem srovnání je analýza fungování sociálního státu (Welfare State) a vztah k Evropské unii. V jednotlivých částech práce analyzuji stěžejní body hlavních politik obou premiérů v konkrétních oblastech Welfare State, v oblasti evropské integrace se práce zabývá záležitostmi, kterými se ve svém funkčním období premiéři zabývali nejvíce, a srovnává celkový postoj a vztah premiérů k Evropské unii. Podstatou práce je analyzovat mnohé podobnosti i četné rozdíly politik obou premiérů.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Velká Británie; bakalářské práce; Great Britain; bachelor's theses