Analýza strukturální nezaměstnanosti v Jindřichohradeckém regionu - Šabatková, Aneta (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na aktuální problém trhu práce v ČR, konkrétně na strukturální nezaměstnanost. Cílem práce bude analýza jednotlivých faktorů ovlivňujících strukturální nezaměstnanost vybraného regionu v ČR, zjištění do jaké míry je schopný predikovat vývoj těchto faktorů a jaké nástroje použít na snížení strukturální nezaměstnanosti. V první části se zaměřím na vymezení základních pojmů, jako je nabídka a poptávka po práci, vymezení a druhy nezaměstnanosti. Zmíněna bude také státní politika zaměstnanosti v ČR a její nástroje. V druhé části obecně charakterizuji postavení vybraného okresu v ekonomické a demografické oblasti, provedu již zmíněnou analýzu, zmapuji vývoj míry nezaměstnanosti v posledních letech, hlavní aktéry na poptávkové straně trhu práce, dále strukturu nezaměstnanosti (např. dle věku, pohlaví, vzdělání) a strukturu zaměstnanosti podle odvětvové klasifikace ekonomických činností OKEČ a CZ-NACE (od 1.1.2008). Pro analýzu budou použita empirická data ze statistické ročenky Jihočeského kraje, odborná literatura a data poskytnutá tamějším Úřadem práce.