Cílování inflace - Spurná, Jitka (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá cílováním inflace v České republice. První část je věnována vysvětlení základních pojmů, které s cílováním inflace souvisejí. Objasněn je pojem inflace, nástroje měnové politiky, druhy inflace a jejich kvantitativní vyjádření. Analytická část je věnována už přímo situaci v České republice. Vysvětleno je, proč byl tento režim v ČR zaveden, jaké byly při jeho zavádění problémy a jak se s nimi ČNB vypořádala. Velká část práce pak analyzuje odchylky od cíle inflace. V závěru jsou vylíčeny přínosy a nedostatky, které tento měnově-politický režim přinesl. A dále pak celkové zhodnocení úspěšnosti cílování inflace v České republice.