Zdanění příjmů z prodeje nemovitostí ve vybraných státech OECD - Henychová, Lenka (2010)
Cílem práce je analyzovat rozdíly ve zdaňování fyzických osob při úplatném převodu nemovitostí ve vybraných státech OECD - České republice, Irsku, Francii a Rakousku. Identifikuje shodné a odlišné prvky daní souvisejících s úplatnými převody nemovitostí zavedených v systémech zvolených zemí. Tyto daně jsou dále aplikovány na českého daňového poplatníka - fyzickou osobu. Pomocí příkladu je vyčíslen rozdíl v daňové povinnosti, daňovém zatížení prodejní ceny nemovitosti a daňovém zatížení celkových příjmů modelového poplatníka. Výsledky analýzy ukazují, že současná česká úprava je pro poplatníka nejvýhodnější.