Zdanění příjmů neziskových organizací v ČR - Pavlínková, Sabina (2010)
Předmětem mé bakalářské práce jsou alternativní přístupy ke zdanění příjmů neziskových organizací. Výklad zákona o daních z příjmů není v oblasti zdanění příjmů neziskových organizací jednoznačný, a proto je mým cílem poukázat na odlišnosti v daňové povinnosti v případě různé interpretace tohoto zákona, ale i na základě použití různých metod klíčování nákladů či přesunem vedlejších činností mezi činnosti hlavní, pokud tuto možnost stanovy povolují. Veškerá použitá data pocházejí z interních dokumentů a účetních knih pražského občanského sdružení, které však z důvodu anonymizace není jmenováno. Vyhodnocením všech zkoumaných alternativ lze dojít k názoru, že nejasný výklad zákona může vést k odlišným daňovým povinnostem a zákon o dani z příjmů by se v této oblasti měl zkonkretizovat.