Prezident Charles de Gaulle a jeho politika voči ZSSR - Vadászová, Petra (2010)
V tejto práci je mojím cieľom objasniť a popísať vývoj a postup Francúzska na medzinárodnej scéne pred vypuknutím, počas aj po skončení Druhej svetovej vojny, no takisto priblížiť pohľad na situáciu na európskom kontinente v období studenej vojny, zhrnúť počiatky európskej integrácie a európskej obrannej politiky z pohľadu Francúzska ako veľmoci s oslabeným postavením, no s prvoradým a nekompromisným generálom Charlesom de Gaullom na čele. S dôrazom na význam generálovej osobnosti ako významného činiteľa medzinárodných vzťahov v napätej situácii v období studenej vojny. Zameranie sa na vzťahy so Sovietskym zväzom vyplynulo zo zvláštnosti týchto vzťahov. V práci sa budem postupne venovať ich vývoju, od vojenského spojenectva, cez ochladnutie vzťahov po vojne, následne ich vzájomné zblíženie až po návštevu generála de Gaulla v Moskve roku 1966 a začiatok dlhodobých obchodných vzťahov medzi Francúzskom a socialistickou časťou Európy v kontexte s medzinárodnou situáciou.