Rozhodování svobodných matek v ČR o vstupu na trh práce - Jánská, Hana; Kubelková, Karina, 1983-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
V současné době se objevuje stále více svobodných matek a instituce manželství již není pro rodinný život tolik důležitá. Cílem této bakalářské práce je posoudit nynější situaci svobodných matek v české společnosti a zjistit, jaký vliv má na rozhodnutí o vstupu na trh práce. Téma svobodných matek je v této době aktuální i z hlediska plánovaných voleb do Poslanecké sněmovny, protože každá strana se ve volebních programech zabývá mimo jiné také rodinnou politikou. Teoretická část práce bude zkoumat, proč vůbec ženy chtějí být a jsou svobodnými matkami a jaké dávky jim v souvislosti s jejich rodinným stavem a životní situací náleží. Pohledem svobodné matky budou zhodnoceny poměry na trhu práce, zejména překážky, motivace ke vstupu na pracovní trh a harmonizace rodinného a profesního života. V praktické části budou vytvořeny fiktivní rodiny s různým typem rodinného uspořádání s cílem ukázat zneužívání sociálního systému státu, na které navazují vlastní doporučení. Hlavními zdroji budou data z Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; trh práce; bakalářské práce; labor market; bachelor's theses