Švédský důchodový systém - inspirace pro českou důchodovou reformu? - Nejedlá, Lucie; Dočkal, Dalibor; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Demografické změny ve věkové struktuře populace ČR s sebou přináší řadu problémů týkajících se finanční udržitelnosti důchodového systému. Současný důchodový systém je v České republice tvořen dvěma pilíři. První pilíř je povinný, státem garantovaný a průběžně financovaný. Druhý pilíř (penzijní připojištění) je dobrovolným doplňkem k pilíři prvnímu. Na problémy finanční udržitelnosti důchodového systému je nutné reagovat. Demografické změny neprobíhají pouze v ČR, ale téměř ve všech rozvinutých zemích. ČR má tedy možnost reformní kroky jednotlivých zemí sledovat a inspirovat se při hledání řešení. Úspěšnou reformou již prošel švédský důchodový systém. Hlavním cílem této práce je oba důchodové systémy zanalyzovat a najít kroky, které mohou být aplikovány při reformě českého důchodového systému.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; demografický vývoj; bakalářské práce; demographic transition; bachelor's theses