Obezita – jak ji co nejefektivněji řešit? - Kučerová, Zdeňka; Písař, Pavel; Koblovský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
V bakalářské práci se chci zabývat obezitou, konkrétně tím, jak ji co nejefektivněji řešit. Cílem práce je zhodnotit efektivitu různých programů proti obezitě, které nabízí zdravotní pojišťovny, zhodnotit postupy Evropské unie a zvážit, zda by efektivním řešením byla změna systému zdravotní péče v České republice. Velkou část mé práce poté zabere analýza daně z tučných jídel, kde bych chtěla porovnat její výhody a náklady a porovnat argumenty, které používá vláda a které používají samotní výrobci potravin. Dále bych chtěla zdůraznit nejen zdravotní obtíže, které obezita přináší, ale i možnou pracovní diskriminaci obézních lidí na trhu práce v důsledku jejich častějšího onemocnění. Vlastním přínosem práce bude mnou vypracovaný dotazník na téma daně z tučných jídel, kdy skupina respondentů s nadváhou i normální váhou bude odpovídat na otázky spojené s touto daní a se změnou systému zdravotní péče. Z odpovědí respondentů poté zpracuji vyhodnocení, které by nám mohlo ukázat, jak by lidé v České republice reagovali na zvýšení cen tučných jídel a na změnu systému zdravotní péče. Z toho poté vyvodím závěr, zda by zavedení daně z tučných jídel a změna systému zdravotní péče v České republice byla efektivní.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses