Ekonomie a deflace - Švec, Marek (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá deflací. Dnešní význam inflace a deflace totiž vytváří mylnou představu o skutečném významu těchto dvou ekonomických pojmů. Snahou této práce je sumarizace konceptu deflace a její podrobná taxonomie pohledem rakouské školy v kontrastu proti tradičnímu pohledu ekonomie hlavního proudu a všeobecně rozšířenému názoru, že deflace představuje jednu z nejvážnějších poruch, jakou ekonomika může trpět. Ale jsou klesající ceny skutečně tak špatné? Cílem teoretické části je především prokázat pomocí hodnotově neutrální analýzy, že dlouhodobě klesající ceny jsou ve většině případů považovány za prospěšné. Na závěr jsou tyto teoretické poznatky aplikovány v případové studii, která podrobně analyzuje japonskou ekonomiku, pro niž se deflace stala synonymem. Závěry budou porovnány s měnovou politikou prováděnou Bank of Japan, čímž bych chtěl demonstrovat, že přetrvávající hospodářský propad Japonska není kvůli cenové deflaci, ale je výsledkem agresivní fiskální a monetární politiky zaměřené na zastavení všeobecného poklesu cen statků a služeb.