Od Národní banky ke Státní bance československé (1945-1958) - Mrkvičková, Ivana (2010)
Tato práce se zabývá poválečným vývojem české centrální banky od roku 1945 do roku 1958, kdy se stala monobankou. Nejprve rozebírá stav, ve kterém se nacházelo hospodářství i celé bankovnictví po druhé světové válce. Dále analyzuje, jaký vliv mělo postupné přecházení od smíšené ekonomiky k centralizovanému modelu sovětizované ekonomiky na Národní banku československou a později na Státní banku československou. Dekrety prezidenta Edvarda Beneše nejprve v roce 1945 zestátnily komerční banky. V roce 1948 byla zestátněna Národní banka československá a přišla koncentrace bankovnictví. O dva roky později v roce 1950 vznikla Státní banka československá, která převzala závazky Národní banky československé i zbylých komerčních bank. Pravomoci Státní banky československé se dále rozšiřovaly až do roku 1958, kdy převzala agendu Investiční banky, začala úvěrovat dlouhodobé investice a stala se monobankou.