Od Národní banky ke Státní bance československé (1945-1958) - Mrkvičková, Ivana; Jakubec, Ivan, 1960-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se zabývá poválečným vývojem české centrální banky od roku 1945 do roku 1958, kdy se stala monobankou. Nejprve rozebírá stav, ve kterém se nacházelo hospodářství i celé bankovnictví po druhé světové válce. Dále analyzuje, jaký vliv mělo postupné přecházení od smíšené ekonomiky k centralizovanému modelu sovětizované ekonomiky na Národní banku československou a později na Státní banku československou. Dekrety prezidenta Edvarda Beneše nejprve v roce 1945 zestátnily komerční banky. V roce 1948 byla zestátněna Národní banka československá a přišla koncentrace bankovnictví. O dva roky později v roce 1950 vznikla Státní banka československá, která převzala závazky Národní banky československé i zbylých komerčních bank. Pravomoci Státní banky československé se dále rozšiřovaly až do roku 1958, kdy převzala agendu Investiční banky, začala úvěrovat dlouhodobé investice a stala se monobankou.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; Benešovy dekrety; bakalářské práce; decrees of president Benes; bachelor's theses