Ekonomie manželství v podmínkách ČR - Břízová, Lucie (2010)
Cílem bakalářské práce je vysvětlit současné trendy ve vývoji ČR z pohledu ekonomie manželství. Nedílnou součástí zkoumání reprodukčního rozhodování optikou cost-benefit analýzy je porovnání ekonomie manželství Garyho S. Beckera, potažmo aplikace teorie spotřebitelské poptávky chicagské školy na danou problematiku s pensylvánskou teorií relativního příjmu v podmínkách ČR. Dalším krokem je zamyšlení se nad hojně diskutovaným přístupem k dětem jako ke statkům dlouhodobé spotřeby či statkům kapitálovým. Velmi podstatná je konfrontace chicagské teorie fertility s kritikou. Dílčím cílem mé práce je snaha prokázat vzájemnou souvislost sňatečnosti, porodnosti a hospodářských cyklů a propojenost hospodářského a populačního růstu v rámci ČR. V neposlední řadě se pozastavuji nad změnou v trendech reprodukčního rozhodování, která nastala v ČR po pádu komunismu. V další kapitole hrají hlavní roli sňatkové trhy a jejich provázanost s trhy pracovními. Efekty pronatalitní politiky z pohledu ČR, možnosti regulace populace a účinnost populační politiky jsou prozkoumány závěrem. Na základě sumarizace získaných poznatků následuje odpověď na otázku, zda je či není možné vysvětlit vývojové trendy ČR prostřednictvím ekonomie manželství, případně hledání aspektů, které způsobují odchýlení od ekonomické teorie.