Znečištění zemské orbity v kontextu teorie vlastnických práv - Burda, Martin; Ryvolová, Ivana; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Oběžná dráha Země, jakožto prostor pro umístění telekomunikačních satelitů a jiných objektů, má pro hospodářský rozvoj společnosti rostoucí význam. Závažný problém ovšem představuje znečištění tzv. vesmírným odpadem z lidské činnosti. Cílem práce je poskytnout komplexní pohled na znečištění zemské orbity ve vztahu k instituci vlastnictví. Nejprve se zaměřuje na současné mezinárodně-právní uspořádání v této oblasti, jeho vývoj a důsledky. Následuje ekonomická analýza nejzávažnějšího z těchto důsledků -- znečištění, přičemž je posuzován argument, že znečištění oběžné dráhy je logickým důsledkem nedostatečně vymezených vlastnických práv. Práce se dále zabývá problematikou vymezení vlastnických práv se zřetelem na to, zda je tento institut v této podobě realizovatelný či ekonomicky efektivní. Závěr práce představuje diskusi nad alternativami v řešení problému znečištění zemské orbity.
Vedoucí práce: Ivana Ryvolová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses