Ekonomické aspekty výroby větrné energie v České republice - Mešková, Alena (2010)
Za posledních pár let v České republice značně vzrostl zájem o výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, větrné elektrárny nevyjímaje. V souvislosti s nimi vyvstává několik otázek technicko-ekonomického charakteru, z nichž některými se zabývá tato práce. První část se orientuje na teoretický rámec zkoumané oblasti. Jeho součástí je historický vývoj a legislativa vztahující se na větrnou energii a problematika zájmových skupin zde působící. Druhá, analytická část práce se zabývá hodnocením ekonomických aspektů výroby větrné energie. Jak je tento zdroj ekonomicky efektivní i samotná regulace tohoto odvětví je řadu let ožehavým tématem. Práce se proto zaměřuje na náklady spojené s výrobou energie z VTE a jejich dopad do cen pro konečné spotřebitele. Dále je analyzována návratnost investice do VTE při regulované i neregulované výkupní ceně větrné energie a jsou konstatovány změny na trhu vyvolané existencí regulačních opatření v této oblasti.