Analýza trhu železniční dopravy v ČR - Šubrt, Marek; Písař, Pavel; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou české železniční dopravy, v níž si stále udržují dominantní postavení ČD, a. s. V teoretické části představím koncept rakouské ekonomické školy týkající se konkurence a monopolu. Podle tohoto konceptu je monopol tvořen výhradně státem prostřednictvím uměle vytvářených bariér vstupu do odvětví. Následně se zaměřím na pojem regulace, kde budu vycházet z myšlenek G. Stieglera, který přišel s konceptem regulace v zájmu regulovaných. Na základě SBC teorie pak analyzuji postavení ČD na trhu železniční dopravy. V praktické části tedy budu vycházet z takto zanalyzovaného postavení ČD na českém trhu a aplikuji teoretické poznatky na případu společnosti Student Agency, s.r.o. (resp. RegioJet, a. s.), která se zatím marně snaží prosadit na tomto trhu. Zde blíže rozeberu, jakým způsobem probíhala výběrová řízení krajů (potažmo Ministerstva dopravy) a proč výše zmíněná společnost nezískala přístup na trh železniční dopravy v ČR. Mým cílem tedy bude na případu Českých drah potvrdit (popř. vyvrátit) závěry rakouské teorie o tom, že jediným způsobem udržování monopolního postavení na trhu jsou státní zásahy ve formě uměle vytvářených bariér vstupu do odvětví.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; železniční doprava; bakalářské práce; railroad transportation; bachelor's theses