Vliv spotřební daně na poptávku po alkoholu – analýza restauračních zařízení na Rakovnicku - Sušánková, Eva; Písař, Pavel; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem mé práce je odpovědět na otázku, zda spotřební daň ovlivňuje poptávku po alkoholu. Tuto otázku budu zkoumat na případové studii restauračních zařízení na Rakovnicku. Teoretická část práce bude zaměřena především na objasnění důvodů uvalování spotřební daně na alkohol, v rámci této části se budu primárně zabývat teorií externalit, protože podle řady ekonomů je uvalení spotřební daně na alkohol obhajováno právě z důvodu, že jeho konzumace vyvolává externí náklady. V této části rozeberu především řešení externalit prostřednictvím Pigouových daní, ale uvedu i kritiku tohoto řešení, a to hlavně v podobě jasně definovaných vlastnických práv (Coase, Block, Rothbard). V samotné praktické části budu pro zjištění odpovědi na položenou otázku využívat výsledky a výstupy jak z tvrdých zdrojů (oficiální dostupné statistiky o spotřebě alkoholu v čase, účetní výkazy zkoumaných respondentů), tak ze zdrojů měkkých kvalitativních (ve formě vlastního dotazníku a hloubkového rozhovoru s vybraným respondentem). Tímto způsobem se budu snažit jít více do hloubky oficiálních dat a zjistit tak údaje, které nejsou běžně dostupné (např. o změně složení návštěvníků restaurací a jejich spotřebních návycích v reakci na zdražování alkoholu). Výsledkem této analytické části bude tedy odpověď na otázku, zda spotřební daň a její výše má či nemá vliv na spotřebu alkoholu v restauračních zařízeních na Rakovnicku.
Vedoucí práce: Pavel Písař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses