Skutečná nabídka peněz - Dufek, Michal (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá skutečnou nabídkou peněz (True Money Supply). Měnové agregáty (M1, M2, M3) používané ekonomií hlavního proudu jsou totiž v mnoha ohledech nepřesné a proto nevyhovující. Měnové agregáty TMS jsou vhodnější než agregáty M1, M2, M3 z toho důvodu, že nezapočítává některé peněžní položky dvakrát, na rozdíl od agregátů M1, M2, M3, a tudíž přesněji vypovídá o vývoji peněžní zásoby v ekonomice. Cílem práce je, na základě vypracované teorie peněz, spočítat skutečnou nabídku peněz (TMS1, TMS2) a dále zkoumat její charakteristiku a vztah vzhledem k vybraným ekonomickým ukazatelům, kterými jsou: měnový agregát M2, index spotřebitelských cen (CPI), index cen průmyslových výrobců (PPI), diskontní sazba, dvoutýdenní repo sazba, index Burzy cenných papírů Praha (PX), celkový objem poskytnutých úvěrů. Konfrontace agregátů TMS1 a TMS2 s vybranými ekonomickými ukazateli může vést k přesnějšímu pochopení příčin změn v ekonomice v průběhu hospodářského cyklu. Cílem teoretické části je definovat pojem peněz; vznik, vývoj, rozvoj bankovního systému; komoditní režim a režim papírových (FIAT) peněz. V analytické části se pokusíme odhalit skryté jevy a příčinné vztahy mezi skutečnou nabídkou peněz a vývojem v ekonomice. V práci vycházím z metodologie rakouské školy, jejíž praxeologie se mi jeví jako nejvhodnější z důvodu své srozumitelnosti a konzistence. Bez této teorie bychom nechápali otázku: Co ještě peníze jsou a co již nikoli?