Odhad fiskálního dopadu nového systému obchodování s emisními povolenkami v ČR - Novotný, Jakub; Bolcha, Peter; Katreniaková, Dagmara; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce odpovídá na otázku, jaký bude fiskální dopad změny v systému obchodování s emisními právy pro ČR. V úvodní teoretické části práce jsou popsány dílčí změny z pohledu celého systému obchodování s emisními povolenkami i z pohledu dílčích odvětví. Největší změnou je přerozdělování emisních povolenek prostřednictvím aukcí, proto je úvodní část práce doplněna o analýzu aukcí, které již proběhly na trhu s emisními povolenkami. Empirická, klíčová část práce je zaměřena na odhad budoucí ceny emisních povolenek, je vytvořen regresní model a pomocí metody nejmenších čtverců odhadnuty parametry u determinantů ceny emisních povolenek. Odhadnuté parametry jsou dále zpřesněny pomocí ARCH modelu. S pomocí odhadnuté budoucí ceny je pak určen a dále v závěru práce interpretován samotný fiskální dopad pro ČR.
Vedoucí práce: Peter Bolcha
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; aukce; bakalářské práce; auctions; bachelor's theses