Analýza přínosů a nákladů zavedení datových schránek z hlediska českých podniků - Cmunt, Václav (2010)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku datových schránek, konkrétně na jejich využití společnostmi, které působí na českém trhu. V teoretické části jsou datové schránky charakterizovány jako celek. Dále jsou stanoveny náklady, které podnikům v souvislosti se zavedením informačního systému datových schránek vznikly, a také přínosy, které využitím této formy komunikace realizují. Pro praktickou část je stěžejní dotazník směřovaný firmám s otázkami ohledně zavedení datových schránek a s tím spojených nákladů, případně přínosů -- jedná se o ověření hypotéz stanovených v teoretické části práce, tj. zda skutečně společnosti realizují nějaké přínosy, jaké náklady pro ně ISDS znamená. Poslední část se věnuje možnému budoucímu vývoji.