Vliv pracovní migrace ze zemí střední a východní Evropy na trh práce Velké Británie po roce 2004 - Chadimová, Kristýna; Gráf, Václav; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Bakalářská práce se zabývá imigračními toky ze zemí střední a východní Evropy do Spojeného království a dopadem imigrantů na mzdy a nezaměstnanost britských obyvatel, po otevření tamního trhu práce v roce 2004. Pomocí analýzy statistických dat o tocích imigrantů a podmínkách na britském trhu práce je v práci dokázáno, že imigranti ze zemí střední a východní Evropy neměli na mzdy a nezaměstnanost místních žádný významný negativní vliv. V souvislosti s teorií dvojího pracovního trhu je navíc poukázáno na výhody imigrace pro moderní vyspělou ekonomiku. Závěry vyvozené pro Spojené království, a jeho zkušenosti s imigranty ze zemí střední a východní Evropy, jsou aplikovány na Německo, jehož pracovní trh je pro tyto imigranty stále uzavřený.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; trh práce; mzdy; nezaměstnanost; bakalářské práce; labor market; wages; unemployment; bachelor's theses