Analýza platobnej bilancie Slovenska - Romaňáková, Anna (2010)
Cieľom bakalárskej práce je podať ucelený pohľad na vývoj platobnej bilancie Slovenskej republiky od roku 1993 až do roku 2008. V prvej a druhej časti popisujem teoretické východiská pre pochopenie vzťahov v rámci platobnej bilancie. Empirická časť je rozdelená do dvoch častí. V tretej kapitole popisujem vývoj jednotlivých účtov a podúčtov platobnej bilancie. Štvrtá kapitola je zameraná na rozbor medzinárodnej investičnej pozície a zahraničnej zadlženosti krajiny spolu s analýzou najvýznamnejších sáld, ktoré z rôznych hľadísk objasňujú vonkajšiu rovnováhu Slovenska.