Mezinárodní srovnání zdanění příjmů z cenných papírů - Stoklasová, Petra (2010)
Cílem práce je popsat jednotlivé způsoby zdanění příjmů z cenných papírů v podobě dividend, úroků a kapitálových zisků plynoucí fyzickým osobám v České republice a ve vybraných zemích Evropské unie -- Velké Británii, Irsku a Slovensku. Dále identifikovat rozdíly ve zdanění a pomocí názorného příkladu analyzovat, jaká je míra zdanění jednotlivých příjmů pro poplatníka každé z těchto vybraných zemí. Daňové zatížení jednotlivých příjmů zde ovlivňuje způsob zdanění tohoto příjmu v dané zemi, možnost odečtení nezdanitelné části od základu daně popřípadě slevy na dani a dále také velikost a typ použité sazby daně z příjmů.