Uplatnitelnost a přenos daňových ztrát, srovnání s pravidly vybraných zemí EU - Fuksová, Barbara (2010)
Cílem této bakalářské práce je zachytit vývoj legislativní úpravy odpočtu daňové ztráty a její praktické uplatnění a porovnat podmínky platné v České republice s podmínkami ve vybraných zemích Evropské unie. Práce má charakter kvalitativního výzkumu. První tři kapitoly obsahují popisný výzkum, který čerpá především z legislativních pramenů. Poslední část tvoří komparativní analýza vycházející z informací od společnosti Ernst & Young o korporátním zdanění v zemích EU. Ze srovnání vyplývá, že Česká republika se svými podmínkami výrazně neodlišuje od zbytku EU. Podmínky pro uplatnění odpočtu daňové ztráty se sice v jednotlivých státech liší, přesto lze najít jejich společné rysy. Téměř všechny státy mají omezující podmínky, které mají za účel bránit zneužití odpočtu daňové ztráty v ekonomicky neopodstatněných případech. Jednotlivé podmínky se liší jen formou, ale jejich smysl je totožný. Ze srovnání také vyplývá, že existují i prvky, které mohou omezit nadužívání odpočtu daňové ztráty a stabilizovat tak příjmy veřejných rozpočtů. Tyto prvky však Česká republika nepoužívá.