Štíhlý podnik - Prášilík, Zdeněk; Klečka, Jiří, 1966-; Krejčí, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Štíhlý podnik je charakteristický vysokou efektivitou vnitřních procesů a eliminací plýtvání. Využívá řadu metod a postupů, které jsou aplikovatelné na různé procesy podél hodnotového toku produktu. Práce se zabývá nejpoužívanějšími z nich: metody just in time, filozofii zlepšování kaizen, kde je kladen důraz na systematické zlepšování procesů iniciované samotnými zaměstnanci. Dále systémy autonomizace ve výrobě - jidoka, metody logistiky a výroby řízené tahem - kanban, metody nivelizace výrobního programu heijunka, chybuvzdorné principy poka-yoke, organizování pracoviště pomocí pravidel 5S. Zmíněny jsou také ekonomické dopady na podnik. Práce se snaží rozbít zažitou představu o existenci štíhlých principů pouze ve výrobních podnicích. Ve své aplikační části práce jsou pozorovány možnosti implementace štíhlých principů v sektoru služeb. Sledovanými podniky jsou dvě realitní kanceláře, fungující na stejném trhu služeb, ovšem s odlišným přístupem k řízení společnosti. Práce nejen prokazuje existenci štíhlých prvků ve službách, ale také odhaluje důsledky jejich opomíjení.
Vedoucí práce: Jiří Klečka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; služby; bakalářské práce; service industries; bachelor's theses