Vzájemné souvislosti platební bilance, měnového kurzu a devizových rezerv - Zelba, Michal (2010)
Tato práce se zabývá vlivem platební bilance na vývoj jak nominálního, tak reálného měnového kurzu a také zpětného působení. V první částí je definována platební bilance a obsah jejích jednotlivých položek. Dále jsou uvedeny hlavní teorie vývoje měnového kurzu. V navazující empirické části jsou porovnány typově podobné ekonomiky, a totiž dvě velké, spíše uzavřené ekonomiky -- USA a Spojené království. V další komparaci jsou posouzeny odlišnosti dvou menších, spíše otevřených ekonomik, a to České republiky a Švýcarska.