Kapitálová přiměřenost a její výpočet na základě principů Basel II - Petrák, Lukáš; Dobrovolný, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá Novou basilejskou kapitálovou dohodou, tzv. Basel II, se zaměřením na výpočet jednotlivých kapitálových požadavků k úvěrovému, tržnímu a operačnímu riziku. Práce se stručně věnuje důvodům pro regulaci bankovního sektoru a jednotlivým nástrojům regulace. Obsahem je rovněž vývoj pravidel pro výpočet kapitálové přiměřenosti a detailní popis jednotlivých metod výpočtu kapitálových požadavků -- tedy metod základních a pokročilých. Dále je předmětem výkladu porovnání základních a pokročilých přístupů k výpočtu kapitálového požadavku každého ze zmíněných rizik. Pokročilé přístupy v rámci každého rizika, tj. přístup založený na interním ratingu (IRB), metoda "hodnoty v riziku" (Value at Risk) a přístup AMA, mohou banky využívat po předchozím souhlasu České národní banky při splnění řady kvantitativních a kvalitativních požadavků. Pokročilé přístupy zatím nejsou tolik českými bankami využívány, ale dá se očekávat, že každým rokem bude jejich využití vyšší.
Vedoucí práce: Marek Dobrovolný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses