Thatcherismus jako politický a ekonomický fenomén a jeho důsledky pro Velkou Británii - Veselý, Miloslav (2010)
Vláda Margaret Thatcherové představuje jedno z nejdůležitějších období britských dějin 20. století. Její odkaz má dodnes vliv na život ve Velké Británii, jež se za vlády Thatcherové proměnila, s mírnou nadsázkou řečeno, k nepoznání. Analýza její vlády a jejích politických zásad, které vešly ve známost jako thatcherismus, znamenaly radikální odklon od politického konsenzu, který přetrvával od konce druhé světové války. Představovaly skutečnou revoluci v chápání postavení a řízení státu a jeho vztahu vůči občanské společnosti. Ve své práci se soustředím především na analýzu ekonomických aspektů thatcherismu, tedy hospodářské a měnové politiky, privatizace a jejich důsledky a vliv na Británii v post-thatcherovské éře.