Měření výkonnosti finančních institucí - Pohanka, Eduard (2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na pojem výkonnost a možnosti jejího určení u bankovních institucí. V práci jsou rozlišeny pojmy ziskovost a efektivnost a rozebrány jednotlivé metody jejich kvantifikace. Blíže rozebrány jsou základní koncepce a ukazatele těchto odlišných přístupů, které jsou také ilustrovány na příkladech konkrétních hodnot. Tyto metody jsou posouzeny na základě kritérií jednoduchosti praktické aplikace, vypovídací schopnosti pro jednotlivé skupiny uživatelů a možnosti mezibankovního srovnání.