Analýza ochrany spotřebitele při poskytování bankovních služeb v České republice - Haasová, Eva (2010)
Bakalářská práce se zabývá popisem a posouzením problematiky ochrany bankovního klienta. Nejprve je opodstatněna nutnost prosté existence institutu ochrany spotřebitele, definovány základní pojmy a popsána struktura současného stavu systému ochrany spotřebitele. Následuje popsání klíčových prvků systému ochrany spotřebitele, a to počínaje regulatorními požadavky na banku, její informační povinností vůči klientovi, přes ochranu osobních údajů a bankovní tajemství až po systém pojištění vkladů, jakožto podstatný prvek bankovní ochrany. Dále je posouzena ochrana spotřebitele při provádění platebního styku a při poskytování spotřebitelského úvěru. V samotném závěru je divergována ochrana spotřebitele na dvě kategorie, a to ochranu aktivní a pasivní.