Analýza ochrany spotřebitele při poskytování bankovních služeb v České republice - Haasová, Eva; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Bakalářská práce se zabývá popisem a posouzením problematiky ochrany bankovního klienta. Nejprve je opodstatněna nutnost prosté existence institutu ochrany spotřebitele, definovány základní pojmy a popsána struktura současného stavu systému ochrany spotřebitele. Následuje popsání klíčových prvků systému ochrany spotřebitele, a to počínaje regulatorními požadavky na banku, její informační povinností vůči klientovi, přes ochranu osobních údajů a bankovní tajemství až po systém pojištění vkladů, jakožto podstatný prvek bankovní ochrany. Dále je posouzena ochrana spotřebitele při provádění platebního styku a při poskytování spotřebitelského úvěru. V samotném závěru je divergována ochrana spotřebitele na dvě kategorie, a to ochranu aktivní a pasivní.
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bankovní služby; ochrana spotřebitele; bakalářské práce; bank services; consumer protection; bachelor's theses