Dopady finanční krize na systém regulace bank - Špániková, Kateřina (2010)
Tématem této práce jsou reakce regulátorů finančního sektoru na nedávnou finanční krizi. Cílem práce je zhodnotit nové přístupy v regulaci finančního sektoru a odpovědět na otázku, zda se finanční regulace dokázala poučit z nových zkušeností. Úvodní část se věnuje krátké studii o důvodech krize a chybám na straně regulace a dohledu. Na tuto kapitolu navazuje analýza nejvýznamnějších změn v systému regulace finančního sektoru, které byly reakcí na finanční krizi. Jsou zde zkoumány reformy dohledu v Evropské Unii, především nová architektura dohledu a koncepce řízení bank v krizových situacích, dále pak novelizace směrnice o kapitálových požadavcích a zdanění finančních institucí.