Rozpočty jako nástroj řízení v konkrétním podniku - Kozelská, Petra (2010)
Cílem diplomové práce je poukázat na možnosti využití rozpočtů pro řízení konkrétního podniku a také hodnocení stávajícího způsobu využití všech nástrojů na informační podporu řízení. Diplomová práce analyzuje využití rozpočtů a jiných nástrojů manažerského účetnictví jako informačního podkladu pro řízení výroby na zakázku v provozovnách konkrétního podniku. Teoretická část dává základní podklad, který odkrývá specifika zakázkové výroby a na ně navázaná specifika řízení vyžadující vhodnou informační podporu. Pro různé fáze řízení zakázkové výroby se doporučuje využít konkrétní nástroje manažerského účetnictví zajišťující relevantní informace. Rozpočty, jejich tvorba a způsob využití v zakázkové výrobě tvoří důležitou součást teoretické části pro jejich důležitost v oblasti poskytování informací, koordinaci a komunikaci v podniku. Praktická část analyzuje druh výroby, organizační uspořádání a vhodnost využití stávajících nástrojů manažerského účetnictví v konkrétním podniku. Navrhuje zde možnost zavedení nových nástrojů nebo úpravu stávajících nástrojů pro zlepšení jejich vypovídací schopnosti. Zvažuje se i potřeba jednotlivých doporučovaných nástrojů vzhledem k velikosti a složitosti zakázky nebo vzhledem k velikosti dané provozovny.