Řízení státního dluhu v zemích středoevropského regionu - Martinec, Jan (2010)
Cílem této práce je s využitím veřejně dostupných dat specifikujících praxi řízení státního dluhu v Polsku, Maďarsku a České republice ověřit jejich soulad s akademickou literaturou a mezinárodními doporučeními v této oblasti. Na příkladu sledovaných zemí lze pozorovat klíčové současné trendy ve vývoji v oblasti řízení státního dluhového portfolia vyvolané rostoucími nároky na dluhové financování veřejného sektoru. Těmito trendy jsou vyčleňování instituce řízení státního dluhu z tradiční struktury ministerstva financí, důraz na koncipování efektivního domácího dluhopisového trhu a tvorba dlouhodobé strategie na principu riskmanagementu dluhového portfolia. Z komparace vybraných zemí v jednotlivých oblastech bylo možné vyvodit sadu konkrétních lokálně i obecně platných doporučení pro řízení státního dluhu nejen v regionu střední Evropy.