Řízení státního dluhu v zemích středoevropského regionu - Martinec, Jan; Brůna, Karel, 1973-; Štork, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Cílem této práce je s využitím veřejně dostupných dat specifikujících praxi řízení státního dluhu v Polsku, Maďarsku a České republice ověřit jejich soulad s akademickou literaturou a mezinárodními doporučeními v této oblasti. Na příkladu sledovaných zemí lze pozorovat klíčové současné trendy ve vývoji v oblasti řízení státního dluhového portfolia vyvolané rostoucími nároky na dluhové financování veřejného sektoru. Těmito trendy jsou vyčleňování instituce řízení státního dluhu z tradiční struktury ministerstva financí, důraz na koncipování efektivního domácího dluhopisového trhu a tvorba dlouhodobé strategie na principu riskmanagementu dluhového portfolia. Z komparace vybraných zemí v jednotlivých oblastech bylo možné vyvodit sadu konkrétních lokálně i obecně platných doporučení pro řízení státního dluhu nejen v regionu střední Evropy.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses