Analýza dopadu nestandardních odpočtů na zaměstnance - Mikulenčák, Tomáš (2010)
Cílem práce je analyzovat dopad vybraných nestandardních odpočtů na zaměstnance. Dopadem se rozumí daňová úspora vzniklá uplatněním odpočtu. V práci analyzuji vzorek 201 zaměstnanců anonymní společnosti. Postup práce je takový, že u každého pracovníka nejdříve vypočítám absolutní a relativní úsporu daně. Vypočtené úspory následně porovnávám s roční hrubou mzdou a pohlavím zaměstnanců. Dále sleduji vztah mezi výší uplatněných odpočtů a vybranými charakteristikami poplatníků (tj. hrubý příjem, věk, pohlaví, vzdělání).