Daňové úniky u daní ze spotřeby v České republice - Pavlovská, Barbora (2010)
Cílem bakalářské práce je klasifikace skupin daňových úniků a jejich vyhodnocení u daně z přidané hodnoty a spotřebních daní v České republice. Teoretická část se věnuje definici daňového úniku, příčinám jeho vzniku a vybraným nástrojům, které mohou daňové úniky omezit. V praktické části jsou popsány situace zakládající daňové úniky u daně z přidané hodnoty a spotřebních daní v České republice v průběhu několika let. Na základě těchto uvedených situací je provedena klasifikace skupin daňových úniků. Dále jsou vypozorovány hlavní skupiny těchto daňových úniků, které se každé období opakují, a některé z nich jsou zároveň i hlavními skupinami daňových úniků v Evropské unii. Mezi vedlejší skupiny daňových úniků pak patří ty, které jsou méně významné, nebo se vyskytují jen zřídka.