Investují vyspělejší státy více do vzdělání? - Dlabáčková, Dorota (2010)
Bakalářská práce se věnuje pojmu lidský kapitál a investicím do lidského kapitálu z makroekonomického hlediska. V první části je tento pojem vytyčen pomocí několika definicí. Dále pak je popsána historie, vznik prvních myšlenek věnující se lidskému kapitálu, hlavní představitelé a jejich zásadní ideje. Na konkrétním příkladu je představeno investování do lidského kapitálu, tj. zjednodušeně do vzdělání. Výsledná komparace je provedena na státech OECD (Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj). Analýza porovnává investice do vzdělání a ekonomickou vyspělost jednotlivých států. Investice do vzdělání jsou určeny výdaji (soukromé a veřejné) na vzdělání v procentech HDP. Ekonomická vyspělost je v práci vymezena několika makroekonomickými ukazateli, tj. úrovní hrubého domácího produktu (reálný růst HDP, HDP na osobu), dlouhodobou nezaměstnaností a úrovní zdravotnické péče.