Analýza středoevropských burz a jejich obchodních systémů - Chvátal, Ladislav (2010)
Diplomová práce se zaobírá analýzou a komparací středoevropských burz v Praze, Varšavě a Budapešti. Cílem práce je zhodnotit tyto středoevropské trhy z pohledu vývoje burzovních indexů, objemu obchodů, tržní kapitalizace a realizace nových primárních emisí v horizontu let 2000 až 2009. Nedílnou součástí práce je odvození výhod a nevýhod používaných burzovních obchodních systémů. Poslední zkoumanou oblastí je téma regionální burzovní aliance. Z komparace obchodních systémů vychází dle mého názoru nejlépe systém centrální objednávkové knihy varšavské burzy, který je transparentní a podporuje nejvíce burzovních pokynů. Varšavská burza je také dominantní z pohledu tržní kapitalizace, objemu obchodů i realizace nových primárních emisí. Na druhou stranu pražská a budapešťská burza se stala součástí holdingu CEESEG, který může v budoucnu posílit jejich pozice ve středoevropském regionu.