Zhodnotenie politiky ECB 10 rokov po jej vzniku z pohľadu jej dopadu na jednotlivé národné ekonomiky eurozóny - Plšíková, Kristína (2010)
Moja bakalárska práca sa zaoberá tematikou menovej politiky Európskej centrálnej banky a jej vplyvu na štyri národné ekonomiky eurozóny, krajiny PIGS, teda Portugalsko, Taliansko, Grécko a Španielsko. V teoretickej časti práce sa čitateľ oboznámi s krátkou charakteristikou ECB, jej cieľmi, úlohami a nástrojmi na dosiahnutie týchto cieľov a s vývojom eura a jeho kurzu. Druhá časť práce popisuje analýzu vplyvu nominálnych a reálnych úrokových sadzieb na percentuálnu zmenu rastu, alebo poklesu HDP v daných krajinách v jednotlivých rokoch.