Je reálná „dolarizace“ amerického kontinentu? - Zdražilová, Věra; Hudík, Marek, 1980-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Na americkém kontinentě se uvažuje o zavedení dolaru jako státní měny ve více zemích. Práce analyzuje, zda by americké státy dokázaly vytvořit takovou měnovou zónu podobnou Evropské měnové unii tak, aby plně fungovala. K odpovězení této otázky použijeme v analytické části srovnávání států podle ekonomických kritérií teorie OCA. První část práce charakterizuje nynější americký systém a přibližuje teorii optimálních měnových oblastí. Druhá část pak analyzuje možnost zavedení měnové unie na americkém kontinentu, její možné dopady na ekonomiky vybraných zemí a současné pokusy o dolarizaci především v Latinské Americe. Závěr shrnuje klady a zápory snahy o dolarizaci a rozebírá, zda jsou latinskoamerické státy pro tento krok připraveny.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses