Využívání Evropského sociálního fondu v České republice - Pešicová, Kateřina; Brown, Lenka; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se zabývá otestováním míry naplnění principu solidarity Evropské unie. Testování je provedeno na příkladu dopadu strukturální pomoci EU v rámci České republiky na vysokoškolské studenty. Snahou práce je potvrzení či vyvrácení hypotézy, že rozdělování finanční pomoci z fondů Evropské unie v České republice je v souladu s principem solidarity. Předpokladem je, že v souladu s principem solidarity by tato pomoc měla být rozdělována podle nabídky terciárního vzdělávání jednotlivých NUTS II regionů. Za naplnění principu solidarity je považováno, pokud jsou nejvyšší finanční částky z fondů EU poskytovány do regionů s nejmenší možností vysokoškolského vzdělávání. První polovina této práce je věnována otestování principu solidarity EU za předpokladu imobility studentů. Druhá část práce uvolňuje předpoklad imobility studentů. Snaží se zjistit, jaký počet studentů vyjíždí za studiem do jiných NUTS II regionů a na kolik toto zjištění může ovlivnit princip solidarity uskutečňovaný v České republice.
Vedoucí práce: Lenka Brown
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses