Analýza vývoje měnové politiky České národní banky - Justianová, Lucie; Mirvald, Michal; Sedláček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Téma bakalářské práce zní "Analýza vývoje měnové politiky České národní banky s důrazem na inflační cílování". V úvodu shrnu měnovou politiku ČNB a uvedu, jak funguje transmisní mechanismus cílování inflace. Následně budu analyzovat, jak se ČNB daří udržovat symetrii mezi inflačním očekáváním a inflačním cílem, kdy se v práci opřu o empirické studie Holub a Hurník [2008] a Horvath [2008]. Za pomoci LM-testu [Charemze-Deadman, 1992] a Grangerova testu kauzality budu analyzovat, zda existuje kauzální vztah mezi peněžní zásobou, měnovým kurzem a mzdou na jedné straně a inflací na straně druhé. Provedu regresivní analýzu vytvořeného VAR-modelu a prokážu, jak silný vliv na vývoj inflace mají změny peněžní zásoby, měnového kurzu a růstu mezd. Pokud bude existovat stabilní stav sledovaných proměnných ve vztahu s inflací, odhadnu, jaká je rychlost vlivu změn těchto proměnných na měnovou politiku a který kanál transmisního mechanismu působí na inflaci nejsilněji.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses